Gongul marelui spectacol al Capitalei Europene a Culturii 2023 bate pentru Timişoara, vineri, prin deschiderea oficială care se va desfăşura în prezenţa a zeci de ambasadori europeni şi din afara spaţiului comunitar, miniştri ai culturii, oficiali din spaţiul cultural din ţară şi străinătate.

Primarul Dominic Fritz a subliniat, în deschiderea conferinţei internaţionale de presă de vineri dimineaţa, că Timişoara aşteaptă în anul 2023 un public între 500.000 şi 1.000.000 de persoane.

Edilul a subliniat că „Timişoara cu istoria ei de diversitate, de inovare şi de curaj este un exemplu pentru Europa, iar prin cultură şi prin artă putem spune povestea ei şi astfel putem să aducem şi un nou focus pe rolul acestei regiuni a Europei de Est, a României în această construcţie minunată care este Europa”.

Primarul municipiului Capitală a Culturii Europene 2023 a trecut în revistă parcursul oraşului din 2015-2016, când şi-a exprimat intenţia de a câştiga titlul, şi a afirmat că programul cultural al CCE costă 44 de milioane de euro de la debut, care includ şi perioada de pregătire, din care 40 de milioane de euro prin cei trei finanţatori publici (Primăria Municipiului Timişoara, Consiliul Judeţean Timiş şi Ministerul Culturii) şi 4 milioane de euro atraşi de la finanţatori privaţi.

„În total sunt investiţii de 150 de milioane de euro în infrastructura culturală, cu ocazia acestui titlu. Nu sunt toate proiecte care să se deschidă anul acesta, vor fi deschise şi în anii următori, transformăm cinematografe, fostul turn de apă şi alte obiective culturale”, a arătat Dominic Fritz.

 

Sursa: Realitatea de Timis

Articolul precedentAccident în lanț pe o șosea din județul Timiș: s-a înfipt cu mașina într-un tractor. Un alt autoturism l-a lovit mai apoi
Articolul următorPASTILA PENTRU SUFLET