Iarna e departe de final, dar în piețe au apărut deja trufandale de sezon. La Timișoara, pe tarabe, piețarii au salată, ridichi, ceapă verde și spanac.

După o iarnă grea, în care producătorii fie nu mai veneau în piață, fie aduceau murături și zarzavaturi recoltate încă din toamnă, apar trufandale de sezon.

Spanacul se vinde, în piețele din Timișoara, în medie, cu 8 lei kilogramul. Ceapa verde e 2,5 legatura. La fel și usturoiul verde, dar acesta e mai rar prezent la vânzare. Cei care vin cu ele la piață le cultivă în solarii și speră să reușească să scoată banii care le amortizează investiția.

Poate vi se pare scump, dar munca noastră, încălzirea culturilor, plus ce pagube a făcut zăpada cea mare care ne-a rupt foliile și stâlpii? Vindem cumva la limită…” susține o femeie care a venit cu verdețuri la piață.

“ Sunt de-ale noastre, nu-s culese cu săptămâni înainte. Nici dacă am vrea nu am putea, că ne îngheață pe tarabă. Ia vedeți ce aromă au …” spune un alt producător.

“Ne-am obișnuit să avem roșii, castraveți ardei, ba chiar și lubeniță sau căpșuni tot timpul anului. Nu mai știm să ne bucurăm de adevăratul moment al apraiției lor. De aceea vin la piață, aici simt anotimpurile, vad ce e de sezon și ce nu”, completează un cumpărător.

Dacă peste iarnă, puține din tarabele piețelor din Timișoara aveau marfă autohtonă, odată cu apropierea primăverii, acestea încep să se aglomereze cu diverse verdețuri.

Articolul precedentCurse aeriene anulate. Sunt vizate și zboruri de la Timișoara
Articolul următorGripa și virozele respiratorii duc sute de timișoreni la spital. Există însă și vești bune