Muzeul Național al Banatului păstrează în patrimoniul său unul dintre cele mai importante simboluri contemporane trecerii lui Alexandru Ioan Cuza prin Timișoara – emblema hanului ”La Trompetistul”.

 

 
După lovitura de stat din februarie 1866, Alexandru Ioan Cuza a plecat în exil, iar în drumul său spre Viena a poposit la Timișoara, unde a fost cazat la celebrul han din centrul orașului, ”La Trompetistul”, în noaptea de 7/8 martie 1866. Vechea emblemă metalică a hanului, înfățișând un soldat trompetist călare pe cal, încadrat într-o ramă dreptunghiulară, se află în colecția Muzeului Național al Banatului, fiind clasată în Patrimoniul Cultural Național al României.
 
 
Alexandru Ioan Cuza şi suita lui, formată din trei trăsuri, a ajuns la Timişoara în data de 7 martie 1866. Timişorenii au aflat în ziua sosirii că acesta va locui la „Trompeta”. Locuitori din cartierele Timişoarei, în special din Fabric, se adunaseră în Cetate să-l vadă pe domnitor.
 
„Timişoara, 7 martie. Astăzi, după-amiază, la ora trei şi jumătate, a sosit aici fostul prinţ Cuza, însoţit de prinţesa Elena şi de cei doi copii adoptivi, Alexandru şi Dimitrie, precum şi de aghiotantul colonel Pissotzki, apoi de trei cameriste şi doi valeţi, într-un poştalion special format din trei trăsuri, şi a tras la hotelul Der Trompeter”, relata importantul cotidian german „Temesvarer Zeitung”.

Sursa: Realitatea de Timis

Articolul precedentCulisele statului paralel, ora 18:00 – Cum a fost îngropat unul din cele mai mari dosare de corupție din România
Articolul următorCod galben de vânt puternic în mare parte din țară , inclusiv în județele din vest