Timișul nu scapă de problema pestei porcine africane. Chiar dacă de curând au fost închise două asemenea focare, iată că în gospodăria unui localnic din Lenauheim a fost găsit un nou caz, conform debanat.ro

În data de 02.12.2022 a fost prelevat un set de organe de la un porc domestic mort provenit dintr-o exploatație nonprofesională din localitatea Lenauheim, județul Timiș și a fost trimis la pentru confirmare și identificăre a virusului pestei porcine africane la Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București și în urma analizelor efectuate a fost eliberat buletinul de analiză cu rezultat pozitiv, fiind confirmată pesta porcină africană.

După confirmarea pestei porcine africane a fost convocată ședința cu toți membrii Comitetului Local de Combatere a Bolilor, în urma căreia s-a votat emiterea Hotărârii nr. 19/06.12.2022 de aprobare a zonelor de protecție și supraveghere din jurul focarului de PPA, și a aprobării Planului de măsuri în cazul confirmării bolii PPA la porcii domestici din exploatația nonprofesională din localitatea Lenauheim, județul Timiș.

Au fost stabilite zonele de protecţie şi supraveghere de 3 şi respectiv 10 km din jurul focarului de pestă porcină africană.

Zona de protecție(0-3 km) include localitatea Lenauheim.

Zona de supraveghere(3-10 km) cuprinde următoarele localități: Iecea Mare, Iecea Mică, Uihei, Șandra, Bulgăruș, Gottlob Și Grabaț, din jud. Timiș.

Sub supraveghere sunt și fermele comerciale aparținând Smithfield Romania de la Biled, Iecea Mare, Bulgăruș și Jimbolia, respectiv Prod Suin SRL din Iecea Mare.

In cazul confirmării DSVSA Timiș va lua toate măsurile care se impun în conformitate cu actele normative în vigoare pentru intervenția în focarele de pestă porcină africană. Instituția solicită sprijinul cetăţenilor pentru respectarea măsurilor de prevenire și combatere care sunt impuse de autorități în teritoriu, având în vedere consecinţele economice grave produse de această boală.

Pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având însă impact la nivel social din punct de vedere economic pentru specia suină.

Sursa: Realitatea de Timis

Articolul precedentUltimele negocieri pentru aderarea României la Schengen
Articolul următorPASTILA PENTRU SUFLET