Timișoara a sărbătorit 150 de ani de transport public cu o paradă a tramvaielor istorice, care a mers pe același traseu pe care a circulat primul tramvai tras de cai în 1869.

Doi cai au fost înhămați în apropierea podului Decebal din Timișoara la un tramvai istoric construit pe acelasi model precum cel care a circulat în 1869. Parada a fost înbsoțită pe întregul traseu de muzica de fanfară.

Din caravana care a urmat a facut parte si tramvaiul Gemenele, modelul Timis 2, tramvaie folosite la interventiile pe linii, fiind incheiata de cel mai nou model al Societatii de Transport Public, tramvaiul Armonia.

O mare sărbatoare. Ne mândrim că aniversăm 150 de ani de când în Timișoara s-a făcut transport public și s-a făcut cu toate mijloacele imaginabile. Și noi ne străduim astăzi să fim la fel de deschiși cum au fost înaintașii noștri. Sigur, Timisoara a devenit celebră cu tramvaiul tras de cai, în primul rând prin actul în sine de introducere a acestui mijloc de transport public, iar mai apoi prin superbul cântec al formației timisorene Phoenix, Vremuri, în care era vorba printre altele și de tramvaiul tras de cai. Astazi transportul public este poate mai important decat oricând pentru că numărul de mașini a crescut enorm în toate orașele dezvoltate, dinamice, în plin avant, cum e și Timișoara„, a spus primarul Nicolae Robu.

Timișorenii au ieșit pe străzi să vadă tramvaiele, iar unii dintre ei au făcut întregul traseu, de la Podul Decebal până în Piața Libertății.

150 de ani deosebiți, 150 de ani cu multe obligații și un viitor cu foarte multe angajamente și responsabilitate. Ne bucurăm ca astăzi timișorenii au ieșit într-un număr destul de mare să ne aniversăm împreună acești 150 de ani de transport public la Timișoara, practic primul tramvai tras de cai pe actualul teritoriu al României… Am văzut 11 tramvaie, începând cu cel tras de cai din 1869 și până în zilele noastre, un model Armonia. Am scos din dotarea noastră toate tramvaiele reabilitate din 1869 până în prezent„, a spus directorul Societății de Transport Public Timișoara, Nicolae Bitea.

După parada tramvaielor istorice, timișorenii sunt așteptați luni seară la două concerte în Piața Victoriei. Pe scenă vor urca Mircea Baniciu și Nicole Cherry.

Articolul precedentPrimele rezultate ale anchetei interne privind moartea polițístului Cristian Amariei
Articolul următorRezultate sub așteptări la Bacalaureat, în Timiș. Contestații din plin