Proiectul prin care se doreste transformarea canalului Bega în rută navigabilă din capitala Banatului până în cea a Serbiei va fi realizat în parteneriat cu vecinii.

Proiectul demarat la Timișoara are o valoare totală de 13,8 milioane de euro, din care contribuția UE este de 11,7 milioane de euro, cea a Administrației Bazinale de Apă Banat – 6,9 milioane de euro, cea a Consiliului Județean Timiș – peste 125.000 de euro, iar cea a partenerilor sârbi – peste 6,6 milioane de euro.

Mare parte dintre lucrările ce vor fi făcute de partea română se vor concetra pe zona Sânmihaiu Român, unde există un nod hidrotehnic.

În prima etapă am făcut pista de biciclete până la granița cu Serbia, pe 37 de kilometri, și am reușit să scoatem din apa stăvilarul de la nodul hidrotehnic, iar acum, în etapa a doua, trebuie refăcut. Primăria Timișoara a făcut un proiect, sărind peste etapele premergătoare proiectului, și mă refer la achiziționarea de vaporașe. Nu e rău că s-au cumpărat vaporașele, dar probabil că vor circula în continuare în sistem de baltă în urma intervențiilor făcute la nivel național și cu sprijinul nostru de la Apele Banat și al Consiliului Județean Timiș. Așadar, în cadrul proiectului vom reface stăvilarul și manevrele pentru că vaporașele să poată circula, vom reamenaja cantonul, iar insula de dinainte de baraj va fi amenajată în scop turistic. Sperăm ca, la final, pista, insula și barajul să poată trece în administrarea Agenției județene de turism” a declarat Titu Bojin, directorul Administrației Bazinale de Apă Banat.

În cadrul acestui proiect urmează să fie achiziționată și o dragă ce va fi folistă pentru întreținerea canalului Bega.

Partea sârbă va trebui să pună la punct 43 de km de pistă pentru biciclete, să reconstruiască instalațiile din complexele hidrotehnice Srpski Itebej și Klek din Vojvodina, dar și să amenajeze un doc plutitor în Zrenjanin.

Articolul precedentUrmăriți prinși de polițiști
Articolul următorDouă accidete grave în Timiș. Un biciclist a murit si alti trei oameni au fost răniți