Mai au încă un an de școală până la examenul maturității, insă au venit de acum la Timișoara să hotarască ce vor să facă in viitor.

60 de elevi de clasa a XII-a din România, dar si din Republica Moldova, toți olimpici, și-au dat întâlnire la Timișoara în cadrul programului Youth Elite. În următoarele 9 zile adolescenții vor avea ocazia să se cunoască și să schimbe idei, dar și să decidă daca vor urma cursurile unei universități din Timișoara.

Zilele acestea la Timișoara am adus eminența cenușie a României. Sunt 60 de olimpici, de clasa a XII-a cu performanțe în diverse domenii care sunt implicați în Youth Elite Timișoara. Ne-am dorit să îi aducem aici din mai multe motive. Am dorit să reprezentăm orașul Timișoara, să facem puțină publicitate acestui centru univesitar și economic important al României pentru că majoritatea studiilor Băncii Mondiale spun că la Timișoara se va dezvolta a doua metropolă din aceată regiune deci condițiile sunt propice pentru așa ceva și desigur dorim să atragem aici cei mai buni tineri, cei mai talentați, care pot contribui la dezvoltarea acestui oraș. Din studiile parcurse, o bună parte dintre tineri nu au trecut printr-un proces de orientare în cariera astfel că prima zi va fi dedicată acestui subiect. Tinerii vor parcurge testul de pe platforma creată de noi – ytm – pentru consiliere în carieră, vor avea discuții cu consilieri în cariera, vor vizita facultățile de la universitățile din Timișoara pentru a vedea ce oportunități de studiu le ofera și apoi vor avea stagii de 2 zile în companiile din regiune, în special din Timișoara, care le ofera oportunități de cariera în zona pe domeniile vizate de ei‘, a declarat prorectorul Universității de Vest din Timișoara, conf. dr. Ovidiu Octavian Megan.

Tinerii sunt grupați în mai multe echipe și vor lucra alături de colegi ai lor care au participat la editia din 2017 a Youth Elite. Ei vor dezvolta o serie de proiecte menite să îmbunătățească experiența pe care o vor avea turiștii ce vor ajunge la Timișoara în 2021. Printre proiecte se gasește și unul de smart traveling, prin care tinerii vor să stabilească o tipologie a turistului în urma căreia să fie creat un traseu inedit prin oraș, încărcat de informații despre obiectivele turistice de aici dar și restaurante sau locuri unde și-ar putea petrece turiștii timpul.

„‘E important și pentru că trebuie să aducem mințile acestea luminate către Timișoara. Suntem 20 de persoane implicate, de la Minds Hub, organizatori și voluntari. Am adus elevii de anul trecut, de la prima ediție, să ne ajute ca supervizori ai fiecărei echipe, ceea ce ne-a ajutat foarte mult pentru că sunt niste elevi foarte implicați, ce urmează să fie studenți ai Universității de Vest și ai Politehnicii‘, a spus Ana Maria Popa, din partea Minds Hub, unul dintre organizatorii Youth Elite.

Printre tinerii sclipitori veniți la Timișoara se află și Andreea, o adolescentă venită tocmai de la Botoșani, care a studiat muzica, și care are în palmares numeroase premii la concursuri naționale și internaționale. Tânăra este insa interesata si de un cu totul alt domeniu decat cel in care a facut performanta pana acum.

Îmi place tare mult partea de psihologie, asistență socială, cam pe asta aș vrea să mă axez. Am venit aici să aflu dacă asta este ceea ce mi se potrivește. Rezultatele mele cele mai bune au fost pe partea artistică, am luat premii naționale și internaționale la muzică. Studiez muzica ușoara. Mi-ar plăcea să le combin cumva, să dezvolt partea artistică și mai mult. Aici, din cate m-am documentat, mi se pare ok, orașul mi se pare ok și mai ales oamenii de aici. Timișoara este între primele 3 opțiuni ale mele. Știu că Timișoara este un oraș cultural și asta îmi place foarte mult. Vreau să descopăr mai mult‘, a povestit Andreea Cazacu.

Adolescentii nu vor avea parte doar de sedinte de consiliere, ateliere sau discuții cu reprezentanții marilor companii din oraș, ci se vor și distra. Tinerii vor avea parte de o vânătoare de comori ce îi va duce în diferite locuri din Timișoara, însă vor vedea și o piesă de teatru.

Articolul precedentIncendiu violent în apropiere de Timișoara. Un bărbat a ajuns pe mâinile medicilor
Articolul următorPrimarul Timișoarei declară război celor care aruncă gunoiul după bunul plac