Timișul va beneficia de o investiție de 180 de milioane de euro, care va fi făcută în următorii ani. Contractul de finanțare a fost semnat la sediul Consiliului Județean Timiș de către Rovana Plumb, ministrul pentru Fonduri Europene, Ilie Vlaicu, directorul Aquatim Timișoara și Călin Dobra, președintele CJ Timiș.

„Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din județul Timiș, în perioada 2014-2020, parte a Programului Operațional Infrastructura Mare (POIM), care asigură finanțarea principalelor priorități de dezvoltare ale României în acord cu angajamentele asumate în Acordul de Parteneriat și cu obiectivele Strategiei Europa 2020, are o valoare totală de 180 de milioane de euro, din care 135 milioane de euro reprezintă fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeană.

20,7 milioane euro din acest proiect reprezintă contribuția bugetului de stat, iar 3,2 milioane provin de la bugetul local și 20,5 milioane euro co-finanțare Aquatim.

Contractul de finanțare s-a semnat în la sediul Consiliului Județean Timiș de catre ministrul Fondurilor Europene Rovana Plumb, directorul Aquatim Ilie Vlaicu și președintele CJ Timiș, Călin Dobra.

În zeci de localități din județ se vor face ample lucrări în sisteme de alimentare cu apă și canalizare și vor fi amenajate stații de pompare.

Localitățile care vor beneficia de proiect sunt: Banloc, Balinț, Bucovăț, Buziaș, Cenad, Cenei, Checea, Ciacova, Deta, Făget, Fibiș, Gătaia, Găvojdia, Ghiroda, Giarmata, Giulvăz, Gottlob, Jebel, Jimbolia, Liebling, Livezile, Lovrin, Mașloc, Moșnița Nouă, Otelec, Recaș, Remetea Mare, Sacoșu Turcesc, Șag, Saravale, Sânmihaiu Român, Sânnicolau Mare, Sânpetru Mare, Satchinez, Săcălaz, Secaș, Sînandrei, Știuca, Timișoara, Tomești, Tormac, Traian Vuia, Uivar, Victor Vlad Delamarina.

Tehnic, acest proiect înseamnă investiții în 81 de localități din județul Timiș, este vorba de 45 de primării. Așadar sunt investiții masive în tot județul Timiș. Înseamnă uzine de apă noi, uzine de apă reabilitate, șase stații de epurare. De asemenea este vorba de vreo 483 de kiloemtri de rețea de apă, 412 kilometri de rețea de canalizare”, a declarat Ilie Vlaicu, directorul Aquatim.

Vor fi realizate 22 de stații de tratare a apei, 483 kilometri de conducte de alimentare cu apă, șase stații de epurare, 412 kilometri de rețele de canalizare, o linie de valorificare energetică a nămolului și un sistem SCADA regional. Lucrarile se vor desfășura în perioada 2019 – 2023.

Pentru întreg județul înseamnă un moment istoric pentru că astăzi am semnat cel mai mare proiect pe fonduri europene, 180 de milioane de euro”, a declarat președintele Consiliului Județean Timiș, Călin Dobra.

Județul Timiș este în top trei județe ca și număr de proiecte accesate pe fonduri europene, a anunțat ministrul Rovana Plumb.

Din punct de vedere al absorbției fondurilor europene județul Timiș, ca și număr de proiecte, ca și plăți făcute către beneficiar, este in top 3. Județul Timiș are în momentul de față peste 1.600 de contracte de finanțare, cu o valoare alocată de 4,4 miliarde de lei, din care plăți către benficiar sunt în jur de 2 miliarde de lei.Toți acești bani se regăsesc în obiective de investiții, fie că vorbim de infrastructură în domeniul educației, creșe, școli, grădinițe, fie că vorbim de investiții în infrastructura de sănătate, unități de primiri urgențe, ambulatorii, fie că vorbim de drumuri comunale sau orășenești, fie că vorbim de conectivitatea cu drumurile europene, pentru că știți bine că avem și finanțare unor noduri din autostrăzi. De asemenea infrastrcutura de apă și canal care înseamnă servicii de utilitate publică, investiții în mediul de afaceri, start-up-uri, deci practic toate domeniile vieții noastre sunt finanțate cu fonduri europene. Deocamdată vorbim de județul Timiș, pentru care în etapa aceasta, pentru acest proiect, vor beneficia 380.000 de cetățeni de infrastructură de apă potabilă și 53.000 de infrastructură de apă uzată”, a decarat Rovana Plumb.

Aquatim, societatea de apă și canalizare din județul Timiș, se află deja la al treilea mare proiect de investiții cu fonduri nerambursabile, după ce a fost semnat un alt proiect de 45,32 milioane de euro și un altul de 118,87 milioane de euro.

Articolul precedentȘofer rupt de beat prins de polițiști la Timișoara
Articolul următorProteste la fabrica Nestle din Timișoara