Una dintre cele cinci reședințele din Banat ale familiei nobiliare Mocioni, Conacul din Foeni, va fi reabilitată.

Consiliul Județean Timiș va depune, în scurt timp, un proiect cu o valoare de două milioane de euro. Cererea de finanțare va fi făcută în cadrul programului RO-Cultura, finanțat prin Granturile Spațiului Economic European (Islanda, Liechtenstein, Norvegia).

Prin refacerea conacului, se dorește crearea unui muzeu dedicat memoriei familiei Mocioni, biblioteca comunală, și chiar spații pentru evenimente culturale și ateliere pentru redescoperirea meștesugurilor tradiționale.

Proiectul este gândit în cadrul unei strategii a CJT de dezvoltare integrată a zonei, fiind în directă legatură cu reabilitarea drumului județean Timișoara – Peciu Nou – Foeni, obiectiv aflat deja în implementare.

După cum am demonstrat deja, valorificăm la maximum oportunitățile de finanțare care ne stau la îndemână. Am acoperit absolut toate domeniile și fondurile disponibile pentru infrastructură rutieră, sănătate sau școli speciale. Experiența pozitivă de până acum în atragerea de finanțări îmi dă încredere că vom câștiga și acest proiect. El este în directă legătură cu reabilitarea drumului județean Timișoara – Peciu Nou – Foeni, un proiect mare pe fonduri europene, aflat deja în implementare. Vrem că în perspectiva anului 2021, când Timișoara va fi Capitală Europeană a Culturii, să redăm timișorenilor, timișenilor, întregului județ, un asemenea spațiu cultural

În cadrul proiectului care vizează Conacul Mocioni din Foeni, Consiliul Județean Timiș îi va avea ca parteneri pe islandezii de la North Consulting. Programul în cadrul căruia se va depune cererea de finanțare are în vedere reabilitarea și revitalizarea unor monumente istorice de patrimoniu cultural.

Pentru stabilirea modului de colaborare, reprezentanți ai Consiliului Județean Timiș au efectuat o vizită în Islanda în cadrul inițiativei bilaterale „Developing a cultural heritage partnership”, finanțată prin programul RO-Cultura.

Activitățile desfășurate în Islanda au inclus prezentarea propunerii de proiect ce urmează a fi dezvoltată în parteneriat, întâlniri de lucru și planificare, vizite la obiective din zona Reykjavik-ului, relevante pentru dezvoltarea ideii de proiect. Fiind un proiect dedicat cetățenilor, implicarea comunității locale și a voluntarilor este fundamentală”, a precizat managerul de proiect din cadrul Consiliului Județean Timiș, Ruxandra Adam.

Sursa foto: opiniatimisoarei.ro

Articolul precedentSute de tone de material antiderapant împrăștiat pe șoselele din Timiș
Articolul următorAvion spre Salonic cu escală forțată la Timișoara. Zeci de oameni și-au petrecut noaptea în aeroport