Primarul Dominic Fritz a declarat, marţi, că Timişoara trebuie să aibă o relaţie bună cu guvernanţii de la Bucureşti, pentru realizarea proiectelor strategice locale, motiv pentru care va merge în Capitală, la sfârşitul acestei săptămâni, pentru a prezenta o nouă agendă a priorităţilor municipiului care au nevoie de sprijinul Executivului.
Edilul a anunţat, într-o conferinţă de presă online, că va avea o serie de întâlniri cu premierul Florin Câţu şi cu vicepremierul Dan Barna, cu miniştrii Dezvoltării, Transporturilor, Culturii, Economiei şi Fondurilor Europene, dorind să se asigure că Guvernul României are o înţelegere clară asupra priorităţilor timişorenilor.
„Voi discuta şi situaţia actuală pentru centrele de vaccinare, despre problema societăţii de termoficare Colterm (soluţiile pe termen lung, dar şi despre datoriile pe care Colterm le are la ANAF şi despre modalitatea de eficientizare a companiei), despre Capitala Culturală Europeană 2023, despre infrastructura sanitară din Timişoara, proiectul unui nou spital municipal, centrul de oncologie (crearea unui institut oncologic n.r.) şi despre Spitalul de Copii”, a menţionat Dominic Fritz.
Un alt subiect pe care primarul îl va discuta la Bucureşti se referă la magistrala feroviară Caransebeş – Arad – Timişoara, care va fi destinată transportului de marfă, dar care ar străbate Timişoara pe o lungime de 5 km, cu efecte negative asupra calităţii vieţii locuitorilor. În acest sens, el propune o centură feroviară la nord de oraş.
„Din păcate, proiectul actual prevede că este un traseu care traversează Timişoara de la est la vest pe o lungime de 11 km, din care cam 5 km prin mijlocul oraşului, care prevede o dublare a liniei de tren. Pentru noi este important, întrucât dacă pe acest coridor va trece întregul trafic de marfă, aceasta va scădea foarte mult calitatea vieţii în Timişoara. O soluţie minimă ar fi o centură feroviară la nord de oraş, pentru ca transportul de marfă să nu treacă prin oraş”, a explicat Fritz.
Cu ministrul Culturii, Dominic Fritz spune că va discuta despre Muzeul Revoluţiei, unde a fost lansată o licitaţie pentru un proiect tehnic şi vrea să se asigure „că proiectul va include perspectivele timişorenilor şi nu va fi făcut de cineva care nu cunoaşte realitatea locală”.
„Tema cea mai mare va fi Capitala Culturală Europeană (CCE) 2023, unde va urma numirea unui subsecretar de stat pentru CCE, care va trebui să vină (conform înţelegerii n.r.) din partea USR PLUS şi voi propune pe cineva, în curând. Voi discuta finanţările despre infrastructura culturală din Timişoara, proiectele cu cinematografele, reabilitarea clădirii Filarmonicii. Trebuie să ieşim dintr-o gândire în care Asociaţia CCE a devenit un scop în sine şi trebuie să ne asigurăm că în 2023 vom face o imagine bună pentru ţară şi pentru Europa, iar Asociaţia poate juca un rol, dar nu este ea personajul principal în acest proiect”, a detaliat primarul Dominic Fritz.
Sursa: Realitatea de Timis