După reacțiile apărute în zilele care au trecut de la constituirea Alianței vestului, primarul municipiului Timișoara, Nicolae Robu (PNL) a explicat încă o dată că aceasta nu înseamnă „desprinderea din România”. Edilul a explicat că a fost opțiunea colegilor săi, primarii celorlaltor trei orașe semnatare, de a iscăli documentul la Timișoara. Robu a mai spus că și alți primari, unii din PSD, au luat legătura cu el pentru a se alătura Alianței Vestului.

Nicolae Robu a declarat, marți, în cadrul unei conferințe de presă, că a fost opțiunea colegilor să să se semneze documentul de înființare a Alianței Vestului, subliniind că ” sunt prostii fără seamă toate aceste speculații că se vrea desprinderea din România”.

N-am negociat nimic, a fost opțunea colegilor să semnăm la Timișoara. Sunt lucruri de bucătărie internă. Și ieri am fost întrebat asupra ideii, de unde a pornit. Nu trebuie să discutăm astfel de lucruri care sunt fleacuri. Important e că pentru prima dată în istorie, patru orașe importante, printre cele mai importante ale țării, s-au unit și își asumă responsabilități foarte mari și doresc să se schimbe ceva în România. Să trecem de la aceste vorbe frumoase despre descentralizare, subsidiaritate, la fapte. Să renunțăm la acest centralism exagerat. Sunt prostii fără seamă toate aceste speculații că se vrea desprinderea din România. Sunt prostii. Noi toți patru suntem patrioți. Ținem la țara noastră, tot ce facem noi se întâmplă și se va întâmpla în statul unitar România, așa cum scrie în Constituția noastră. Am subliniat că demersul nostru se înscrie în spiritul Declarației de la 1 Decembrie 1918. Ce să facem mai mult ca să înlăturăm astfel de speculații? Atâta îi duce mintea pe unii să speculeze, să denatureze realitățile. Atunci sunt lipsiți de performanță, că nu înțeleg nici alte lucruri. E un demers curat, firesc pentru vremurile pe care le trăim„, a declarat Nicolae Robu.

Edilul a explicat că se va face lobby pe lângă Guvernul României să susțină unele proiecte ale Alianței Vestului deoarece o parte dintre acestea țin de Guvern. Nicolae Robu mai spune că cei patru semnatari al Alianței Vestului își doresc normalitatea în România.

În mod sigur, nici nu cred că -și poate închipui cineva că dacă PNL ajunge la guvernare atunci această structură conținând cele patru orașe nu va fi ascultată și nu va beneficia de susținerea proiectelor sale. Cu asta se va începe. Noi dorim normalitatea în România. Nu e firesc să ni se ia aproape toți banii. Înțelegem foarte bine principiul coeziunii, de care și noi beneficiem la nivelul Uniunii Europene. E unul dintre principiile fundamentale. Nu dorim ca toți banii noștri să rămână la noi. Eu pot să spun asta, pentru că înțelegm că o cota parte trebuie să meargă la bugetul centralizat al țării și să servească unor domenii precum apărare, sănătate, dar și pentru ridicarea zonelor mai puțin dezvoltate ale țării. Nu ne dorim o Românie dezechilibrată. Suntem de acord că trebuie susținute și zonele mai rămase în urma. Nu putem însă fi de acord ca banii noștri, în loc să fie folosiți pentru ridicarea zonelor mai puțin dezvoltate, să fie dați pentru încurajarea nemuncii. Cu asta nu putem fi de acord. „, a mai spus Robu.

Primarul Timișoarei a vorbit și despre extinderea Alianței, și spune că și alți primari, unii de la PSD și-au exprimat intenția de a se alătura demersului.

Se vorbește foarte insistent de extinderea Alianței Vestului. Inițial am constituit Patrulaterala Vestului, pentru că am vrut să fie clar că e o structură închisă. Văzând cât de mare a fost interesul pentru această asociere, am decis să venim cu un nume care arată că suntem în fața unei structuri deschise. Sunt deja multe orașe care și au anunțat interesul de a intra în Alianță. Cu tot respectul, eu am rugămintea să se înțeleagă un lucru. Dacă acum ne-am înmulți în Asociație, peste noapte, pripit, am compromite această idee, pentru că lumea vrea să vadă rezultate concrete cât mai repede. Ideea în sine este salutată. Am făcut și un sondaj, iar când 97% dintre ei spun că e o mișcare foarte bună, lucrurile sunt foarte clare. Acești oameni au așteptări dincolo de toate principiile frumoase pe care noi le-am expus. Dacă așteptările nu sunt onorate, lumea va fi dezamagită, se va ajunge la concluzia încă o formă fără fond, încă o așteptare înșelată. Am face rău comunităților noatre. Trebuie să o luăm pas cu pas, vom fi deschiși, stăm de vorbă, însă trebuie să se înțeleagă că abordarea rațională este una foarte moderată în ideea celor spuse mai devreme. M-au căutat și primari din PSD„, a declarat Nicolae Robu.

Primarii Nicolae Robu (Timişoara), Emil Boc (Cluj- Napoca), Gheorghe Falcă (Arad) şi Ilie Bolojan (Oradea) au semnat, sâmbătă, la Timişoara, documentele de înfiinţare a Alianţei Vestului, iniţiativă prin care se doreşte atragerea de fonduri europene pentru dezvoltarea economică a zonei de vest a ţării.

Iniţial, acţiunea celor patru primari a fost numită Patrulatera Vestului, însă având în vedere interesul mare pentru proiect arătat de alte administraţii publice locale din această parte de ţară, odată cu semnarea acestui document, numele asocierii s-a schimbat din Patrulaterala Vestului în Alianţa Vestului (AVE), pentru a se evidenţia caracterul ei deschis. Semnarea documentului a avut loc la sediul Primăriei Timişoara.

Articolul precedentDepuneri de coroane, slujbe religioase, marșul suporterilor și un concert rock printre evenimentele dedicate comemorarii a 29 de ani de la Revoluția din decembrie ’89 de la Timișoara
Articolul următorEtapă spectacol pe șantierul Podului Dragalina