Agenția de Dezvoltare Regională Vest și Primăria Timișoara au semnat, marți, două proiecte cu o valoare totală de 51,82 milioane euro. Acestea prevăd reabilitarea unei străzi din municipiu, dar și cumpărarea a șapte tramvaie noi. Din această sumă, 28,87 milioane euro reprezintă finanțarea nerambursabilă.

Primarul Timișoarei, Nicolae Robu și directorul Agenției de Dezvoltare Regională (ADR) Vest, Sorin Maxim au semnat, la sediul Primăriei Timișoara două proiecte cu finanțare europeană: „Reabilitarea liniilor de tramvai și modernizarea tramelor stradale în Municipiul Timișoara, Traseul 5, Calea Bogdăneștilor”, și ”Înoirea flotei de tramvaie – etapa 2”.

Banii asigură reabilitarea liniior de tramvai și modernizarea străzii Calea Bogdăneștilor, respectiv pentru achiziționarea a șapte tramvaie noi și moderne de la firma Bozankaya (Turcia), pe lângă cele șapte deja comandate în cadrul primei etape de înoirea flotei de tramvaie. Aproximativ 30 de milioane de euro sunt alocați refacerii bulevardului și 20 de milioane euro pentru achiziția de noi garnituri.

Primul proiect prevede reabilitarea Căii Bogdăneștilor, de la intersectia cu bulevardul Cetății și până la bucla de întoarcere din cartierul Ronaț. Linia de tramvai va fi dublă, va fi amplasată pe mijlocul șoselei și încadrată de spații verzi cu arbori. Vor fi reabilitați 2,25 kilometri de linie dublă plus 0,45 kilomeri în zona buclei de întoarcere, rezultând astfel, în total, 4,95 kilometri de cale de rulare modernizată. Partea carosabilă va fi lărgită la 4 benzi de circulație, câte două pe sens, vor fi amenajate trotuare și piste pentru biciclete pe ambele sensuri”, se arata în contractul de finanțare.

De asemenea, în cele șapte stații pentru tramvaie de pe traseu, urmează să fie montate automate pentru bilete, în premieră pentru Timișoara.

Proiectul prevede și reabilitarea unui număr de șapte stații de transport public pe traseul respectiv. Acestea vor fi iluminate și adaptate nevoilor persoanelor cu handicap, vor avea bănci și coșuri de gunoi, echipamente de supraveghere video, automate de bilete, panouri cu afișare LCD și alte facilități. În vecinătate se vor amplasa rastele pentru biciclete în sistem integrat de închiriere. Se vor amenaja peste 9.500 mp de spații verzi, din care aproximativ 8.500 mp spații verzi nou create și se va implementa un nou sistem de alimentare cu energie electrică în zonă”, se arata în contract.

Lucrările de reabilitare a Căii Bogdăneștilor ar trebui să dureze trei ani.

În ceea ce privește finanțarea a șapte tramvaie noi, aceasta se ridică la peste 20 de milioane de euro, iar garniturile vor circula pe liniile 2 și 6, linii modernizate. Banii vin pentru continuarea contractului cu turcii de la Bozankaya.

Am semnat contractul pentru etapa I tot aici, avem de fapt trei proiecte depuse, cu conținut identic, fiecare prevăzând achiziția a câte 7 tramvaie noi, cu toate funcționalitățile pe care un tramvai modern, de top mondial, le are în zilele noastre. Sunt tramvaie articulate, cu podea coborâtă. Lungimea unui tramvai este între 25 și 30 metri, lățimea caroseriei este între 2,3 și 2,4 metri. Numărul minim de pasageri pe care trebuie să-l transporte este de 170. Vitezele maxime atinse sunt de 70km/oră, când tramvaiul este încărcat 70%. Autonomia de mers trebuie să fie minimum 30 kilometri. Noi am organizat licitația și am avut grijă ca în caietul de sarcini să fie cerințe care să respecte cerințele din cererea de finanțare. Acum este ferm stabilit că avem finanțare pentru 14 tramvaie. După ce am semnat primul contract vorbeam despre 7, dar noi am spus mereu că ne dorim să achiziționăm 21 de tramvaie. Avem posibilitatea să cumpărăm până la 40 de tramvaie. Noi mai avem o cerere de finanțare în aceiași termeni, numai că nu mai sunt bani. Noi am epuizat deja toate fondurile care au fost la dispoziția noastră, în măsura în care noi facem dovada că putem elabora proiecte eligibile. Mizăm pe faptul că vom beneficia de redistribuiri de fonduri”, a declarat primarul Nicolae Robu.

Ne străduim să aducem cât mai multe resurse la dispoziția autorităților locale. Sunt două proiecte foarte complexe și de impact. M-aș referi la Calea Bogdăneștilor. Cred că este cel mai complex și amplu proiect, după reabilitatrea liniilor de tramvai din anul 2000. Cred că va rezolva foarte multe din probleme, mai ales când se va face și traversarea către zona gării, pe sub calea ferată. Pe de altă parte, proiectul cu tramvaiele, eu îmi imaginez doar o comparație simplă. Cum e să circule un tramvai cu 170 de oameni în el și cum e să avem 170 de mașini în trafic. Aceste mijloace pot circula doar pe liniile reabilitate, deci mai este de lucru. Ambele proiecte fac parte din componenta de reducere a poluării la nivel european”, a declarat Sorin Maxim.

sursa foto:opiniatimisoarei.ro

Articolul precedentȘi bătut și suspendat. Rugbystul Vasile Rus de la Timișoara Saracens nu va mai juca în 2019
Articolul următorUDMR votează moțiunea împotriva Guvernului Dăncilă. Kelemen Hunor: ‘Vom vota moțiunea, dar important e ce urmează’