Bugetul pe 2019 al Timișoarei a fost votat în cadrul unei ședințe a Consiliului Local după discuții care au durat aproape două ore.

Aleșii locali au discutat pe baza proiectelor din buget, au propus amendamente și în cele din urmă acesta ca trecut cu 17 voturi pentru și 9 abțineri, acestea din urmă venind din partea consilierilor PSD. Aceștia au anunțat în ziua plenului ca se vor abține de la vot.

Printre amendamentele propuse de consilierii opoziției, și care nu au fost votate, au fost cele legate de amenajarea de parcari in zona centrală, de construirea unui spital nou și a unui stadion.

Ați promis în 2012 că veți face 5 parcări mari, în zona centrală. Acum, ați cerut să se voteze împotriva a ceea ce ați promis dumneavoastră. Am cerut doar să se aloce fonduri pentru SF pentru parcări în centrul orașului. Un alt amendament este pentru alocarea de fonduri pentru realizarea unui SF pentru un spital nou în Timișoara, cu bani luați de la sectiunea de supraveghere video canal Bega. De asemenea, un alt amendament se referă la un studiu de fezabilitate pentru realizarea unui stadion ultramodern, cu bani mutați de la achiziție ambarcațiune„, a spus consilierul ALDE, Laura Chindriș.

Primarul Nicolae Robu i-a răspuns consilierului opoziției, explicând de ce nu s-au putut face investițiile amintite.

Eu aveam informația că există aceste locații unde s-ar putea face acele parcări. Când am devenit primar, văzând care este realitatea acelor terenuri, din păcate am fost nevoit să tot încerc un schimb de proprietăți ca să ajungem să avem teren în zona Oituz. Nu am reușit, și nu putem să facem acolo parcare. Am avut teren în spate la Bega, l-am pierdut, am ajuns în instanță unde am câștigat, se va judeca la Înalta Curte recursul și dacă îl vom câștiga, vom face acolo o parcare„, a spus primarul.

O propunere cu care au fost de acord toți aleșii locali a venit din partea consilierului PSD Ioan Mateescu, cel care a propus amenajarea unei parcări, dar și a unui parc în zona străzii Lacului. Acestea ar urma să fie amenajare pe un teren de 2 hectare ce aparține municipalității.

În bugetul din acest an au fost prevăzute și sume de bani pentru un studiu de fezabilitate pentru metrou, dar si bani pentru fântâni ornamentale ce ar urma să fie amenajate în oraș.

Pentru acest an municipalitatea a prevăzut peste 40 de milioane de lei pentru învățământ, iar 50 de milioane vor merge la sănătate. 11 milioane din fondurile destinate acestui din urmă domeniu vor fi alocați pentru lucrările ce mai trebuiesc făcute la Spitalul de Copii Louis Țuurcanu.

Cultura va primi 30 de milioane, din acești bani urmând să se facă lucrări de refuncționalizare a clădirii Palatului Culturii, pentru refacerea scenei din Parcul Rozelor sau pentru întocmirea documentațiilor pentru reabilitarea cinematografelor Timiș, Dacia, Victoria, Fratelia și a sălii de spectacole din Sinagoga Fabric.

7 milioane de lei vor merge în acest an către sport, banii fiind folosiți pentru asigurarea cofinanțării la Sala Polivalentă a Universității Politehnice, pentru proiectele complexelor sportive din Lipovei, Șagului și Buziașului, dar și pentru lucrări de modernizare ale bătrânei săli Constantin Jude.

Municipalitatea a alocat de asemenea bani pentru amenajarea unor fântâni ornamentale în mai multe intersecții din oraș, dar și pentru realizarea unei fântâni cântătoare. De asemenea, au fost alocați bani și pentru achiziția unei ambarcațiuni, dar și pentru cumpărarea a 20 de autobuze de mici dimensiuni și a unui autocar.

Autoritățile au alocat 40.000 de lei pentru construirea unui minaret în Piața Sfântu’ Gheorghe, care să amintească de sinagoga care a existat odată în această zonă.

În buget au fost prevăzute și sume pentru construirea de noi poduri și pasaje. Astfel, pentru construirea noului pod de la strada Jiul sunt prevăzuți aproape 2.5 milioane de lei, Pasajul Solventul are alocați peste 4 milioane de lei, în timp ce documentațiile pentru modernizarea pasarelei Îndrăgostiților, a Podului Mihai Viteazu, Muncii și a pasarelei de pe strada Gelu sunt prevăzuți peste 200.000 lei.

Asadar, Timișoara va avea, anul acesta, un buget de peste 1.420.000.000 lei, adică peste 302,6 milioane de euro.

Articolul precedentCirc din București amendat pe bandă rulantă la Timișoara
Articolul următorDrum spre vestul Europei întrerupt de polițiștii de frontieră în Banat