Moștenind o mare avere de la părinți împreună cu fratele ei, tânăra Parascheva a dăruit săracilor partea ce i se cuvenea de moștenire și, „părăsind frumusețea acestei lumi”, s-a retras „în adâncul pustiei”. Într-o noapte, însă, pe când avea ca la 25 de ani, un înger i-a spus, în vis, să se reîn­toar­că în locurile părintești.

În fiecare an, la 14 octombrie, Biserica Ortodoxă  prăznuiește pe Cuvioasa Maică Parascheva.  Ea este cinstită mai ales în Moldova, întrucât de mai bine de 350 de ani moaștele ei se găsesc la Iași. Dacă Sfânta Muceniță Parascheva, prăznuită la 26 iulie în Calendarul Ortodox, este cunoscută în popor cu numele „Sfânta Vineri”, Cuvioasa Maică Parascheva a fost numită, mai cu seamă în Moldova, „Vinerea Mare”.

Conform tradiției, de Sfânta Paraschiva, în gospodăriile de la sat se aprind focuri care au menirea de a alunga spiritele rele. Se fac praznice pentru morți și se dau de pomană covrigi, must și vin nou.

Se spune că la fel cum este vremea de Sfânta Parascheva, așa va și până la Sfântul Dumitru. În ziua Cuvioasei nu se lucrează și trebuie să fiți darnici.

Articolul precedentIrakeni prinși în timp ce încercau să forțeze frontiera
Articolul următorLucările pot continua. Vin bani de la Guvern pentru Spitalul de Copii din Timișoara