Sute de copii din mai multe școli din Timișoara, îmbrăcați în costume tradiționale, s-au strâns în Parcul Copiilor pentru a sărbători Ziua Internațională a Romilor.

Festivitatea a început cu intonarea imnurilor României, Uniunii Europene și cel al romilor interpretat live. Elevii școlilor prezente au prezentat diferite dansuri tradiționale sau au recitat poezii în limba romani, în aplauzele colegilor.

Avem la Timișoara invitați aproape 200 de copii de la 17 școli din județul Timiș. Evenimentul este organizat de Biroul Județean pentru Romi din cadrul CJT, cu ajutorul polițiștilor, jandarmilor și pompierilor. O să fie o zi de bucurie pentru copii, o zi de dansuri, muzica, jocuri, de exercitii demonstrative…..”Gelem gelem” este un imn al romilor, e melodia cântată în anii ’60 în filmul Viața romilor. La congresul din 1971, la Londra s-a stabilit imnul, steagul și ziua romilor… Într-o lume în care sunt așa de multe discuții despre construit ziduri, garduri, noi aici în Banat am demonstrat tot timpul ca putem trăi împreună și depinde de noi cum ne facem viața. Genul ăsta de evenimente ne arată oarecum și ce înseamnă Banatul” a spus Adrian Mirescu, expert pentru minoritatea romă în cadrul Instituției Prefectului.

Reprezentantul romilor a făcut și un anunț legat de planurile de viitor pentru comunitate.

Se pregătește pe Rockcultura dezvoltarea unui teatru rom, care va avea și această componentă pe muzică, pentru ca vrem să transformăm Timișoara din nou. În anii ’60, Timișoara a fost primul oraș din Europa care avea teatru român, german și maghiar, și am dori ca orașul să mai bifeze o premieră și să fie primul oraș din Europa care are teatru român, maghiar, german și rom„, a declarat Adrian Mirescu, expert pentru minoritatea romă în cadrul Instituției Prefectului.

De Ziua Internațională a Romilor și teatrul de păpuși Merlin, care a prezentat spectacolul „Noua Scufița Roșie”.

Articolul precedentLocurile de parcare din Timișoara
Articolul următorȘoferi inconștienți trași pe dreapta în Timișoara și în județ. Surpriza polițiștilor